Waarom sparen ook een vorm van beleggen is
De meeste mensen houden van leuke verrassingen, maar als het over hun geld gaat weten ze liever precies waar ze aan toe zijn. Liever nog een negatieve of zeer lage rente, dan een plotselinge duikeling van hun opgebouwde spaargeld. Maar hoeveel zekerheid krijg je eigenlijk voor je spaargeld, en welke risico’s neem je als trouwe spaarder?
Om een goed beeld te krijgen van wat geld eigenlijk is, moet je weten dat het een manier is om waardering uit te drukken en om te zetten in iets materieels. Waardering voor je werk, voor je positie, voor het zijn van erfgenaam of noem maar op. Omdat die waardering niet alleen met dankjewel kan worden gegeven, wordt het in een munt, een valuta gestopt, en hier in Nederland heet die valuta Euro. Daarmee is je waardering op het moment van overdracht per direct omgezet in een belegging, de valuta Euro. Je hebt ook de mogelijkheid om je waardering om te zetten in een andere vorm van bewaren, maar veelal wordt er voor gekozen het te laten zitten in het vervoersmiddel waarin het tot je kwam. Men is zich dan ook vaak niet bewust van het feit dat spaargeld eigenlijk een gekozen belegging is.
Eén Euro is geen Euro
De valuta Euro is de laatste tijd erg gedaald ten opzichte van andere munten, waaronder de machtige dollar. Hierdoor worden producten die wij uit andere landen halen duurder voor ons. De Euro is dus onderhevig aan schommelingen, zoals bijvoorbeeld de inflatie, maar ook rentestanden, extra geld drukken en veel andere economische factoren. De afgelopen jaren is de waarde van de Euro telkens gedaald, en ook al lijkt jouw 1 Euro nog steeds 1 Euro, je hebt er steeds minder aan. En de kans is erg groot dat je er volgend jaar nog minder aan hebt, en minder, en minder, en….
Spreiding
De kans bestaat dat de Euro ook meer waard gaat worden, en dat je weer rente gaat ontvangen op je spaargeld. Ondanks dat is 1 van de 3 gouden regels van beleggen (waaronder in onze optiek dus ook sparen valt) dat je beleggingen gespreid moeten zijn. Beleg je bewust in valuta, zorg dan dat je ook andere beleggingen hebt om het risico van een dalende munt op te vangen.
Voor hen die het interesseert, de 2 andere gouden regels zijn dat je niet met geleend geld (zonder stevig onderpand) moet beleggen, en dat je voor de meeste beleggingen een lange termijn moet (kunnen) aanhouden. Houd je je aan deze 3 regels, dan zijn je risico’s overwegend gedekt en de kans op rendement zeer groot.
Huidige markt
In de huidige markt is er veel onzekerheid, maar ook deze markt biedt kansen voor mensen die voor de middellange en langere termijn zekerheid zoeken. Graag nemen wij je mee in de wereld van mogelijkheden om je vermogen onder te brengen of op te bouwen. Met onze jarenlange ervaring hebben we met veel zorg een mooi assortiment samengesteld, om samen met u een keuze te maken. Ook buiten ons assortiment kunnen we adviseren over vermogensoverheveling, leningen binnen de familie, investeringen in startups, uw eigen bedrijf, en ga zo maar door.
Voor meer info kunt u ook terecht op onze site, of download deze pdf voor een overzicht van onze diensten en die van samenwerkende vermogensbeheerders.